Duitse auto's-Nederlanders zijn er gek op

Geboren en getogen in Duitsland kreeg ik op mijn 18de dan ook het “natuurlijk te volgen” advies: meisje koop een auto “made in Germany”, daar kun je op vertrouwen. Een rode Opel Corsa was het eerste jaar mijn hele trots - tot dat ik hem totall-los reed. Er volgde een Frans merk, met de bijnaam conservenblik, en al snel bleek het advies van mijn ouders bevestigd. Veilig voelt zich anders aan! Bij de volgende keuze moest een auto bij mij dan ook de deur test halen, de klank bij het dichtgooien van de deur. Kwaliteit heeft natuurlijk zijn prijs - maar het leven is kostbaarder.

Mijn laatste Duitse auto in de rij, een VW Golf GTI, ging 10 jaar geleden met mij samen de grens naar Nederland over. Geen makkelijk proces. Eerst moet je bewijzen dat het auto sinds een half jaar in jouw bezit is en dat kan soms wat geregel vergen. Heb je dan de stempel dat je BPM vrij mag invoeren sluit je dit lastige hoofdstuk voor eens en voor altijd af. Maar opgelet! Verkoop je het dan te snel door, omdat je bijvoorbeeld een grotere auto nodig hebt, kun je beter eerst goed informeren of je uit de gevarenzone bent. Zo niet, dan wordt de BPM alsnog achteraf weer geldig en betaal je in de ergste gevallen zelfs nog meer aan de overheid, dan het auto op dat moment nog opbrengt. Dat is een zure appel, en je komt er niet zo makkelijk omheen.

Het goed nieuws - Het kabinet wil de bijtelling, belasting personenauto's en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb) aanpassen. Dit gebeurt onder andere omdat de overheid het gebruik van zeer zuinige auto's wil stimuleren. Alleen voor de zuinigste auto’s betaal je minder autobelastingen.

Wijzigingen bpm vanaf 2015 (Bron: overheid.nl)
Het onderscheid tussen benzineauto’s en dieselauto’s voor de bpm vervalt. De dieseltoeslag blijft bestaan.
De vrijstelling van de bpm geldt alleen nog voor auto’s die 0 gram CO2 per kilometer uitstoten. Deze vrijstelling geldt tot en met 2017.
Als de hoogte van de CO2-uitstoot niet kan worden aangetoond, wordt deze gesteld op 507 gram per kilometer. Voor dieselpersonenauto is dat 356 gram per kilometer.

Wijzigingen bpm vanaf 2016
De CO2-uitstootgrenzen voor benzineauto’s en dieselauto’s worden aangescherpt.
De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Er zijn 5 tariefgroepen. De bpm gaat omhoog voor de 3 hoogste tarieven.

Wat dat betreft had ik beter 10 jaar later naar Nederland kunnen emigreren.

Duits brood-het enige echte

Wat mis ik na al die jaren het meest uit mijn Heimat? Het Duitse brood. En die gaat dan ook naar ieder bezoek in Duitsland weer in grote aantallen over de grens mee naar Nederland, om daar in de vriezer op zijn eetbeurt te wachten. Mijn eerste zoektocht naar het enige echte hartige brood was tevergeefs. Met de vinger stak ik in ieder afgepakt soort brood, maar geen van een hield stand. Of meergranen,bruin, of volkoren, allemaal zacht en in Duitsland alleen als toast brood bekend, die pas na het roosteren te genieten is. Als je het niet anders gewend bent, dan mis je het natuurlijk ook niet en weet je niet beter. Voor mij onvatbaar is dan ook, dat de kinderen de al zo zachte korstjes ook nog laten liggen. Heb ik toch tijdens mijn opvoeding moeten leren, dat de harde korstjes het beste voor de tandjes zijn.

Waar ik het lekkere Duitse brood vandaan haal? Simpel, bij de Lidl net over de grens. Een echte belevenis. Staat er toch een reuze broodbakmachine en verteld je dat je even geduld moet hebben, jouw brood wordt net gebakken. Je kunt er uit verschillende lekkere broden kiezen, met of zonder graan, en aan de aanwezige broodsnijmachine meteen diepvriesgerecht inpakken. Mijn favoriete brood - natuurlijk het “Weltmeisterbrot”.

Duitsland - Internationale beurzen 2015 in beeld

Hamburg is een stad die internationale sfeer uitstraalt. De ideale locatie voor deze internationale vakbeurs voor gastronomie in Duitsland

Internorga 13 - 18 maart 2015

Met 1.200 exposanten en rond 95.000 bezoekers uit 63 landen is de Internorga “the place to be” om de juiste doelgroepen op de gebieden van onder andere:

- inrichting en apparatuur
- keuken techniek en apparatuur
- voedsel, dranken en bijbehorende technieken
- bakkerij en banketbakkerij
- IT, kassasystemen en communicatie

te bereiken en nieuwe contacten te maken. Bekijk de innovaties van de internationale exposanten en laat je inspireren van de nieuwste trends rondom de hele horeca. Via deze link www.internorga.com vindt je meer informatie en kun je nog inschrijven voor dit jaar.

Door de centrale ligging van het beursgebouw zijn talrijke hotels van alle categorieën op loopafstand bereikbaar. Voor ’s avonds biedt de binnenstad van Hamburg voor ieder wat wil, After-Work-Party’s, Cocktailbars met Live-Muziek, bezoek aan de gigantische haven onder genot van een verse visbroodje of aan de beroemde Reeperbahn St.Pauli. Wie wat rustiger aan wil gaan geniet naar een korte stadswandeling van de sfeer aan het meertje de “Binnenalster “. Voor business doeleinden is een bezoek aan het Musical “König der Löwen” uiterst populair.
De moderne Metropole in het Norden is niet voor niets gekozen tot meest attractieve stad Duitslands gevolgd door Munich en Berlijn.

IN_14_4c_D

Gek op Duitsland

Zo dicht bij en van alles te bieden… Duitsland is rijk aan cultureel leven, aan historische bezienswaardigheden en landschappelijk veelzijdig, een geschickt vakantieland voor oud en jong.

Mijne heimat “Noord-Duitsland" - Uitwaaien aan de Noord-Duitse kust kun je op een van de wonderbare eilanden, traditioneel slapen in een paardenstal (een van de mooiste vakanties ooit), met de fiets langs de kust, dagje naar Denemarken of Sweden, cultuur en shopping in een van de mooiste Hanzesteden zoals Lübeck, Bremen of Hamburg, traditioneel kampvuur met pasen aan de Elbe, wandelend door de Lüneburger Heide of skiën in de Harzer berglandschap, … te veel op ze allemaal op te noemen.

In Noord-Duitsland geboren en opgegroeid neem ik je graag mee op een landschappelijke en culinaire reis, zodat je een andere kijk op dit mooie vakantieland krijgt dan uit de grote reclametrommels van een of ander reiskantoor of boekingsite. Beginnend in het Noorden met hier en daar een scheurtje uit het Oosten en Zuiden van het land, leer je land en de mensen eens heel anders kennen. Benieuwd? Volg dan mijn Blog : Gek op Duitsland

Duitse en Nederlandse tradities in december

Wat voor een Nederlands kind het grote feest van het jaar met zingen en lief zijn betekend, is in Duitsland op een dag beperkt. Daar zet ieder kind alleen ’s avonds op 5 december vol spanning maar voor een enkele keer zijn gepoetste schoen zichtbaar bij de deur en spreekt een mooi gedicht. De volgende ochtend ligt er iets lekkers en een kleine verassing in de schoen. En wat niet in deze ene schoen past wordt snel op de verlanglijst voor de kerstman geschreven.
Aan de plaats van pepernoten worden in Duitsland, naast een chocolade Nikolaus, zelfgebakken koekjes en chocolademuntjes in de schoen gelegd met bovenop een lekkere mandarijn. De beroemde chocoladeletter is in Nederland niet meer weg te denken, in Duitsland is het Peperkoek, ook graag in een peperkoeken huisje door kinderen verwerkt.

In Nederland is de spannendste en uiteraard drukste tijd vanaf dat Sinterklaas met de stoomboot arriveert tot dat hij op pakjesavond 5 december de kinderen de cadeautjes schenkt. In Duitsland is het echter vanaf de eerste Advent met het aansteken van de eerste kaars, het openen van de gezellige kerstmarkten met Glühwein en gebakken amandelen, gevolgd van het openen van het eerste deurtje van de Adventskalender op 1 december, dan de Nikolaus, tot uiteindelijk aan kerstavond 24 december waar de kerstman de cadeautjes voor iedereen onder de boom legt. Dit is dan ook het verschil in de potentie voor ondernemers - in Duitsland blijven de winkels tot op het moment dat de deuren voor de kerstavond sluiten druk bezocht. Voor Nederlandse ondernemers dus een grote kans, hun eventuele Sinterklaas voorraad via hun website op de Duitse markt aan te bieden. Door een goede marketingstrategie afgestemd op de beleving van de Duitsers valt er een mooie extra winst te behalen.