Dec 2014

Duitse en Nederlandse tradities in december

Wat voor een Nederlands kind het grote feest van het jaar met zingen en lief zijn betekend, is in Duitsland op een dag beperkt. Daar zet ieder kind alleen ’s avonds op 5 december vol spanning maar voor een enkele keer zijn gepoetste schoen zichtbaar bij de deur en spreekt een mooi gedicht. De volgende ochtend ligt er iets lekkers en een kleine verassing in de schoen. En wat niet in deze ene schoen past wordt snel op de verlanglijst voor de kerstman geschreven.
Aan de plaats van pepernoten worden in Duitsland, naast een chocolade Nikolaus, zelfgebakken koekjes en chocolademuntjes in de schoen gelegd met bovenop een lekkere mandarijn. De beroemde chocoladeletter is in Nederland niet meer weg te denken, in Duitsland is het Peperkoek, ook graag in een peperkoeken huisje door kinderen verwerkt.

In Nederland is de spannendste en uiteraard drukste tijd vanaf dat Sinterklaas met de stoomboot arriveert tot dat hij op pakjesavond 5 december de kinderen de cadeautjes schenkt. In Duitsland is het echter vanaf de eerste Advent met het aansteken van de eerste kaars, het openen van de gezellige kerstmarkten met Glühwein en gebakken amandelen, gevolgd van het openen van het eerste deurtje van de Adventskalender op 1 december, dan de Nikolaus, tot uiteindelijk aan kerstavond 24 december waar de kerstman de cadeautjes voor iedereen onder de boom legt. Dit is dan ook het verschil in de potentie voor ondernemers - in Duitsland blijven de winkels tot op het moment dat de deuren voor de kerstavond sluiten druk bezocht. Voor Nederlandse ondernemers dus een grote kans, hun eventuele Sinterklaas voorraad via hun website op de Duitse markt aan te bieden. Door een goede marketingstrategie afgestemd op de beleving van de Duitsers valt er een mooie extra winst te behalen.